Insperience day

0

Dagen
0

Uren
0

Minuten
0

Seconden
Het laden van de prijzen duurde langer dan normaal. Ververs de pagina om opnieuw de prijzen op te halen.

Knaagdierenbestrijding (KBA)

Knaagdierenbeheersing (KBA)

Vanaf 1 juli 2015 heeft elke agrariër een vakbekwaamheidsbewijs nodig voor het toepassen van professionele rodenticiden of te wel ratten- en muizenmiddelen op het eigen agrarisch bedrijf.

Deze KBA licentie kan op zichzelf staan of worden toegevoegd aan de al behaalde spuitlicentie voor professionele gewasbeschermingsmiddelen. Net als de gewone spuitlicentie is een KBA licentie 5 jaar geldig. Om de KBA licentie te verlengen moet er in deze 5 jaar een aparte KBA kennisbijeenkomst worden gevolgd.

Voor 1 november 2017 kon de agrarisch ondernemer alleen zelf een KBA-licentie halen om ratten- en muizen op het eigen bedrijf te beheersen. De nieuwe regeling maakt het mogelijk dat dit ook geldt voor een medewerker van het agrarisch bedrijf. Ook dit kan dus via een functie- of taakomschrijving op het bedrijf gedelegeerd worden aan een medewerker met een KBA-licentie.

 Voor het bestrijden van mollen en woelratten met middelen op basis van fosforwaterstof is het aparte bewijs Mollen- en Woelrattenbestrijding verplicht.

Ratten en muizenbestrijding buiten

In de wet en regelgeving van de KBA licentie is per 1 januari 2017 wat veranderd. Deze wijziging is ingevoerd om het gebruik van anticoagulantia (een soort ratten- en muizenmiddelen) te verminderen. Er wordt nu een onderscheid gemaakt tussen de toepassing binnen en buiten bedrijfsgebouwen. Vanaf 1 januari 2017 blijven de regels voor binnen hetzelfde maar voor de toepassing buiten zijn bijzondere maatregelen toegevoegd namelijk:

  • Degene die middelen toepast dient een cursus en examen KBA-GB (geïntegreerde beheersing) te hebben afgelegd
  • Het bedrijf waarop het middel wordt toegepast dient gecertificeerd te zijn door het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB).

Klik hier voor een overzicht wanneer wat nodig is.

 

Voor vragen over deze wijzigingen kunt u een e-mail sturen naar Horticoop Advies: advies@horticoop.nl.