Het Ctgb heeft bij de herregistratie van de fungicide AAterra ME een aantal etiketwijzigingen doorgevoerd. Het W5-etiket is vervangen door een W6-etiket. Dit heeft onder meer gevolgen voor komkommer en chrysant. De toelating voor niet-grondgebonden bedekte teelt van aubergines, paprika’s en tomaten blijft behouden.

Op het nieuwe etiket is de teelt van bolbloemen, boomkwekerijgewassen en bloemisterijgewassen waaronder chrysant, komen te vervallen. Dit is definitief en kan niet meer hersteld worden door aanvullende onderzoeken en/of studies.

De teelt van augurken, courgettes, meloenen en komkommers, staat niet meer op het nieuwe etiket van AAterra ME. Hier is het wachten op een nieuwe MRL (maximum residu level) voor deze groep teelten. Zodra deze is gepubliceerd, wordt zo snel mogelijk weer een uitbreiding aangevraagd voor de niet-grondgebonden, bedekte teelt van Cucurbitaceae met eetbare schil (komkommer, courgette, augurk, patisson). Het gebruik van het huidige W5-etiket wordt ontraden tot de nieuwe MRL is gepubliceerd. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2017 gerealiseerd kan zijn.

Naast de etiketwijzigingen wordt de formulering van AAterra ME omgezet naar een NPE-vrije formulering. De hulpstof NPE paste qua milieudossier niet meer voor de huidige normen en is vervangen door een milieuvriendelijkere hulpstof. Deze verandering heeft geen gevolgen voor het gebruik van, en de transport- en opslageisen aan het product.

De aflevertermijn van het W5-etiket is vastgesteld op drie maanden, de opgebruiktermijn op zes maanden. De exacte data zullen na de formele publicatie van het Ctgb-besluit bekend worden.