Koppert Biological Systems heeft onlangs de Airobug verblazer verbeterd. De verblazer realiseert nu een nog homogenere verdeling van natuurlijke vijanden over de gehele werkbreedte van tien meter. Dat komt de effectiviteit van de bestrijding zeer ten goede.

Bij de verbeterde Airobug stuurt een speciaal rooster de luchtstromen zodanig dat links, rechts en onder de verblazer een zeer homogene verdeling van bestrijders ontstaat. Een homogene verdeling is zeer belangrijk voor een succesvolle bestrijding van plaaginsecten. De bestrijders worden op deze manier als een deken over het gewas gelegd. Hierdoor worden insecten overal in het gewas aangepakt en wordt de kans op een verborgen haard stukken kleiner. Koppert heeft inmiddels patent aangevraagd voor de vinding.

Lage mortaliteit
Het percentage bestrijders dat het verblazen niet overleeft, is ook bij de verbeterde Airobug extreem laag. Dat komt omdat de bestrijders net als in de oude constructie rechtstreeks uit de kokers in de luchtstroom vallen. Met mechanische onderdelen komen zij niet in aanraking. Bij andere apparaten kan de mortaliteit hoger oplopen, waardoor de teler waardevolle biologische bestrijders verliest.

Koppert levert de Airobug vanaf nu in de nieuwe uitvoering. De huidige verblazers gaat het bedrijf nog voor de zomer kosteloos aanpassen, zodat bestaande klanten niet op een achterstand komen te staan. Hebt u reeds een Airobug, dan wordt u hierover vanzelf geïnformeerd.