Het terugdringen van emissies is één van de grootste uitdagingen voor de glastuinbouw. Maar hoe doe je dat doelmatig en effectief, en welke keuzes heb je daarbij? Het antwoord op die vragen kreeg komkommerkweker Arnoud Paul van de adviseurs van Horticoop Advies. Ze deden op zijn bedrijf een speciale Emissiecheck.

Arnoud Paul uit Nieuwerkerk aan de IJsel liet vorig jaar een Emissiecheck uitvoeren door Horticoop Advies. Arnoud wilde meer duidelijkheid krijgen over hoe zijn waterstromen lopen en waar eventuele knelpunten zitten. Samen met Arnoud maakte één van onze adviseurs een ronde in en om het bedrijf en legden we de situatie en de knelpunten vast in een rapportage. Arnoud was zeer tevreden over de hele gang van zaken en de afsluitende rapportage. Die was volgens hem duidelijk en overzichtelijk. Voor het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vormde een bedrijfsbezoek en de Emissierapportage van Horticoop aanleiding om een nul-lozingsverklaring af te geven aan Arnouds bedrijf. Een mooi resultaat.

Voorkomen
Arnoud gaat dankzij de Emissiecheck inmiddels veel bewuster om met emissies. Zo geeft hij nu bij iedere gietbeurt waterstofperoxide mee om de leidingen en druppelaars schoon te houden. Hij hoeft aan het einde van de teelt geen chloor en salpeterzuur meer te gebruiken om zijn leidingen schoon te maken. Daardoor hoeft hij geen vervuild water meer te lozen. Ook maakt hij gebruik van natriumarme meststoffen. En hij loopt met een emissiechecklist periodiek zijn bedrijf na op eventueel lekkages en loshangende druppelaars. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen.

Voor meer informatie over de emissiediensten van Horticoop Advies kunt u contact opnemen met Willem Verkade (06 - 30210248) of Gerard Buitelaar (06 - 51269403). U kunt ook een email sturen naar advies@horticoop.nl.

Meld u direct aan voor een emissiecheck