Recent zijn er weer wijzigingen gekomen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Hieronder zetten we de belangrijkste besluiten van het CTgB voor u op een rij. De wijzigingen gaan in nadat deze zijn gepubliceerd in de Staatscourant.

Met de toelating van Sivanto Prime, Batavia en Requiem Prime is het aantal middelen tegen zuigende insecten flink uitgebreid.

Sivanto Prime (15598)
Sivanto Prime werkt tegen een brede reeks zuigende insecten zoals wittevlieg (kas- en tabakswittevlieg), bladluis, wol-, dop- en schildluis, cicaden, perebladvlo en wantsen. Het heeft, gecombineerd met suikerwater, tevens een neveneffect op trips. Het werkt zowel tegen nimfen/larven als volwassen stadia. Door de snelle aanvangswerking wordt zuigschade snel gestopt en wordt de kans op virusoverdracht door luis of wittevlieg sterk beperkt.

Sivanto Prime heeft een toelating voor de bedekte teelten van bloemisterijgewassen, maar ook in de niet-grondgebonden, bedekte teelt van courgette, komkommer en de vruchtgroenten van Solanaceae (aubergine, tomaat en paprika).

Batavia (15615 N)
Batavia werkt onder meer tegen bladluis, wolluis, dopluis, schildluis, trips en witte vlieg. Het heeft dezelfde werkzame stof als Movento. Dit middel was al toegelaten in de bedekte teelt van chrysanten.
De werking van Batavia is uniek door het tweezijdig systemische transport in de plant. Hierdoor zullen na toepassing ook jonge onbehandelde bladeren, moeilijk bereikbare delen van de plant én het wortelgestel van de plant uitstekend beschermd zijn. Voor deze werking moet het wel worden toegepast op een groeikrachtig gewas met veel blad.
Batavia heeft een toelating gekregen voor bloemisterijgewassen in de bedekte grondgebonden en niet-grondgebonden teelt.

Requiem Prime (15599 N)
Requiem Prime bestrijdt witte vlieg, trips, mijten en bladluis. Het middel is pas later dit jaar verkrijgbaar. Dan zal er ook meer informatie zijn over de toepassing. Het is toegelaten in de vruchtgroenten behalve tomaat en in de bedekte teelten van bloemisterijgewassen.

WOPRO Spintack (15425 N)
Dit mijtenbestrijdingsmiddel mag nu op basis van de lijst voor kleine toepassingen ook gebruikt worden in de bedekte teelt van komkommer en aubergine. In tomaat heeft dit middel eveneens een toelating gekregen.

De hier bovenstaande wijzigingen gaan in nadat deze zijn gepubliceerd in de Staatscourant.
Ook de komende periode zullen nog veel etiketten van gewasbeschermingsmiddelen aangepast worden. Lees daarom voor gebruik altijd goed het etiket op de verpakking om te kijken of er wijzingen zijn voor de toepassing zoals u die gewend was.  

Voor vragen over het gebruik van middelen en wijzigingen in de toelating kunt u altijd terecht bij de Gewasbeschermingsspecialisten van Horticoop Advies. U kunt ons ook mailen: advies@horticoop.nl.