Steenwol is sinds jaar en dag het meest gangbare substraat voor de teelt van vruchtgroenten. Maar Lentse Potgrond en Slingerland Potgrond zijn erin geslaagd een perfect organisch alternatief te ontwikkelen: Greenline Food. Het resultaat: weerbare en vitale planten die optimaal profiteren van het in het substraat aanwezige bodemleven.

Bodemleven voor weerbare en vitale planten

In de jaren zeventig maakte de vruchtgroententeelt in de vollegrond plaats voor substraatteelt. Vooral het telen op steenwol nam een vlucht. De voordelen ervan zijn evident: grotere controleerbaarheid van water- en mestgiften en de gemakkelijke manier om het substraat te ontsmetten. Maar steenwol heeft ook een belangrijk nadeel, namelijk het ontbreken van bodemleven. En juist dat bodemleven, dat van nature aanwezig is in organische substraten, is enorm belangrijk voor vitale, weerbare planten, planten die tegen een stootje kunnen.

Het beste van twee werelden

Met Greenline Food van Lentse Potgrond en Slingerland Potgrond krijgen kwekers het beste van twee werelden: controle van water- en mestgiften, maar ook optimale omstandigheden voor het bodemleven. Sterker nog: kwekers kunnen zelf positieve invloed uitoefenen op het bodemleven via het toevoegen van schimmels als trichoderma. Deze schimmel stimuleert de wortelgroei. Bij uitgebreid praktijkonderzoek bij tomatentelers blijkt dat de planten geteeld op Greenline Food veel minder vatbaar zijn voor crazy roots en een uitstekende opname hebben van voedingselementen door stabiele pH gedurende de gehele teelt.

 Duurzaam substraat

Greenline Food past zeer goed in de huidige trend van het verduurzamen van substraten. Dit nieuwe substraat bevat maar liefst 75% hernieuwbare grondstoffen, afkomstig uit reststromen van andere industrieën. De start-pH en start-EC zijn aan te passen aan de wensen van de individuele kweker. Alle grondstoffen zijn RHP-gecertificeerd, dus absoluut veilig in gebruik. Greenline Food is bovendien eenvoudig af te voeren of her te gebruiken als 100% organisch materiaal.

Greenline Food kan gebruikt worden naast traditionele steenwolmatten. Ook het gebruik van steenwolblokken is geen probleem. De wortels groeien dan vanuit het steenwolblok direct goed door in Greenline Food.

Iedereen die tijdens de teeltwisseling geheel of gedeeltelijk overstapt op Greenline Food, krijgt uiteraard volledige ondersteuning van Lentse Potgrond en Slingerland Potgrond. Zij kunnen hiervoor contact opnemen met onze accountmanager substraat Wim Veninga op telefoonnummer 06 - 553 08 612.