Pokon, marktleider in plantenvoeding en potgronden voor de Nederlandse consumentenmarkt, heeft een nieuw, duurzaam potgrondconcept geïntroduceerd voor consumenten. De potgrond bevat veel hernieuwbare grondstoffen, een biologische bemester en een bio-based verpakking. Het is de eerste potgrond op de Nederlandse markt met een MPS certificaat. Een primeur. Bij de ontwikkeling is nauw samengewerkt met Horticoop.

In MPS-gecertificeerde potgronden moet minimaal 30 procent van de gebruikte grondstoffen hernieuwbaar zijn. Pokon gebruikt daarvoor onder andere houtvezels, maar ook rijstkaf die wordt betrokken van Horticoop. De rijstkaf is RHP gecertificeerd en is een uit de EU afkomstige reststroom van de voedingsmiddelenindustrie. Het maakt potgronden niet alleen lichter en luchtiger. Door het in rijstkaf aanwezige silicium krijgen planten sterkere celwanden. Het gevolg is minder last van schimmels en insecten. En dat resulteert weer in een lager gewasbeschermingsmiddelengebruik.

Succesvolle coproductie
Bij de ontwikkeling van het nieuwe concept heeft Pokon nauw samengewerkt met de Universiteit van Wageningen en onderzoeksinstituut Botany, maar ook met de substraatspecialisten van Horticoop. René Janssen, productmanager substraten bij Horticoop, is erg tevreden over die samenwerking: "Tijdens de opstartperiode van de stichting 'Benefits op Nature' - die door beide bedrijven een warm hart wordt toedragen - is de samenwerking tussen Pokon en Horticoop geïntensiveerd. Wij zijn zelf ook druk bezig met het verduurzamen van substraten voor de professionele markt. Dit nieuwe duurzame potgrondconcept voor consumenten is een mooi voorbeeld van een succesvolle coproductie van bedrijven en kennisinstellingen uit verschillende sectoren."

Het nieuwe concept van Pokon is op de diverse vakbeurzen met veel enthousiasme ontvangen. Dit heeft geresulteerd in een fijnmazige distributie bij de meeste vooraanstaande Nederlandse tuincentra.