Het bio insecticide Naturalis-L is sinds kort weer verkrijgbaar bij Horticoop. Het werkt o.a. tegen wittevlieg en is in Nederland toegelaten in de bedekte sier- en groenteteelt.

Naturalis-L heeft voornamelijk een contactwerking, dus raken is belangrijk. De werkzame stof is de schimmel Beauveria bassiana, maar net een andere stam dan die van BotaniGard. Dit zorgt ervoor dat het middel ook werkt tegen andere insecten dan wittevlieg. Als het insect in contact komt met het middel, gaat de schimmel groeien en verspreidt het zich in het lichaam van het insect. Hoe hoger de luchtvochtigheid (> 50%), hoe beter dit middel werkt, het heeft daarom de voorkeur om in de avond te spuiten. Na infectie sterft het insect binnen 3 tot 5 dagen als gevolg van uitputting van voedingsstoffen en uitdroging. Naturalis-L werkt tegen alle ontwikkelingsstadia van witte vliegen: eieren, larven en volwassenen, mijten en trips.
In Nederland is er nu alleen een toelating tegen witte vlieg maar er wordt gewerkt aan een bredere toelating.

Naturalis-L behoort tot de groene middelen en kan worden gebruikt in de biologische teelt. Het heeft geen MRL en de werkzame stof zal ook niet op de lijsten van retailers voorkomen. Omdat het middel op oliebasis is moet er worden opgelet met toepassen in de sierteelt.

Bestel Naturalis-L