Al meer dan 110 jaar produceert en levert Horticoop hoogwaardige substraten die optimaal aansluiten bij de wensen van klant en plant. Onze volgende uitdaging is om hoogwaardige substraten te leveren die ons leefmilieu zo min mogelijk belasten. Daar zijn wij op dit ogenblik druk mee bezig. Wij willen namelijk graag samen met onze klanten groeien, ook als het om duurzaamheid gaat.

Horticoop is het afgelopen jaar samen met Benefits of Nature en Ecochain hard bezig geweest om de gevolgen die de productie van substraat heeft op de omgeving, in kaart te brengen om ze uiteindelijk te kunnen verminderen. Inmiddels worden de eerste resultaten zichtbaar. Via een door Ecochain ontwikkeld rekenprogramma is het mogelijk om van alle door Horticoop leverbare substraten een zogenoemd LCA-rapport te produceren. LCA – Levenscyclus Analyse - is een methode waarmee de totale invloed van producten en processen op het milieu wordt berekend.

LCA-rapporten
We verwachten dat we halverwege 2016 geverifieerde LCA-rapporten kunnen opstellen voor de uiteenlopende substraten die geproduceerd worden in de fabriek van Slingerland Potgrond in Bleiswijk. Het betreft hier voornamelijk substraten die gebruikt worden in de teelt van orchideeën. Aan de hand van de LCA-rapporten kunnen we optimalisatieslagen gaan maken, waardoor de productie van substraat nog minder gevolgen heeft voor de omgeving.

Naast het in kaart brengen van producten in de fabriek in Bleiswijk, gaan we ook starten met de fabriek van Lentse potgrond in Katwijk (NB). Omdat duurzaamheid niet stopt bij de poort maar een ketenproces is, gaan we bovendien analyses uitvoeren bij de leveranciers van onze grondstoffen, zoals de eigen veenderij Hörle Torv in Zweden. Tevens zullen we in 2016 Horticoop groothandel in kaart gaan brengen.

Horticoop, dat is: samen groeien, ook als het om duurzaamheid gaat.