Een passende en effectieve oplossing om volwassen trips uit de chrysantenteelt weg te vangen bestaat niet. Daar heeft Horticoop zich niet bij neergelegd. Horticoop heeft gezocht naar een (ontbrekend) stukje in de puzzel. Het resultaat werd op woensdag 15 oktober - onder toeziend oog van een groep trouwe klanten -  geintroduceerd: de TripsSweeper. 

Uiteraard kreeg iedere chrysantenteler de kans om de TripsSweeper met eigen ogen te bekijken en ervaren. Op donderdag 16 oktober organiseerde Horticoop een inloopdag voor de gehele sector. Op beide dagen was de interesse voor deze baanbrekende innovatie groot en de reacties bijzonder enthousiast.  

Het idee voor de TripsSweeper ontstond tijdens een brainstormsessie. “Kunnen we het uitkloppen van de (volwassen) trips niet automatiseren?” was de vraag die gesteld werd. Het antwoord op deze vraag kwam kort daarna. In samenwerking met Horticoop Technical Services werd namelijk een aluminiumframe ontworpen en ontwikkeld met daaraan verzwaarde slangetjes. Tussen de rijen met slangetjes zijn Horiver vangplaten bevestigd. De slangetjes gaan door het gewas en ‘schudden’ de trips als het ware wakker. Ze schrikken, vliegen op tegen de Horiverplaten en komen hier niet meer van los.

Dat klinkt logisch, maar hoe werkt het in de praktijk? Om dat te onderzoeken, hebben de specialisten van Horticoop een aantal testen uitgevoerd bij Arcadia in Kwintsheul. En met succes! In de kas hangen altijd vangplaten. Bij een gemiddelde telling worden er zeven trips per vangplaats aangetroffen. We hebben het dan over een vangplaat per twee vakken, geteld na een vangperiode van één week. De TripsSweeper ving in één dag tijd ruim 2.000 volwassen trips uit het gewas!

André van Paassen van Arcadia is bijzonder te spreken over de TripsSweeper. “Toen Horticoop mij benaderde om de TripsSweeper te testen, was ik gelijk enthousiast. Trips is het grootste probleem in de chrysantenteelt. De proeven die wij samen met Horticoop gedaan hebben, laten positieve resultaten zien. Ik zie de TripsSweeper dan ook als een geweldige aanvulling op de bestaande manier van bestrijding van de trips.”, aldus André.

Bekijk de informatieflyer van de tripssweeper.

Heeft u interesse in de TripsSweeper of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met uw accountmanager uit de sector Snijbloemen of bel met Tom Zwijsen: 06 536 705 40.