Gewasbeschermingsmiddelen en biociden worden in EU-verband beoordeeld op veilig gebruik. In Nederland zijn nog middelen verkrijgbaar zonder deze beoordeling. Deze middelen (van voor 2007) zijn destijds onder de ‘Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen’ (RUB) op de markt gekomen. Deze regeling is begin dit jaar komen te vervallen. De Ctgb heeft onlangs de lijst gepubliceerd met middelen van deze lijst die voor reguliere toelating in aanmerking willen komen.

De voor deze lijst aangemelde middelen mogen tijdens de hele periode van dossieropbouw en beoordeling gebruikt blijven worden. Bij een positieve beoordeling volgt een reguliere toelating. Is de beoordeling negatief, dan trekt het Ctgb het middel in, of er kan gewerkt worden met een uitsteltermijn. Bij het vaststellen van de lengte daarvan wordt de veiligheid van mens, dier of milieu altijd meegenomen.

Voor middelen van de lijst die die niet zijn aangemeld, geldt dat ze tot en met 1 oktober 2018 verkocht mogen worden. Opgebruiken mag tot en met 1 oktober 2019.

Hieronder een overzicht de RUB-middelen die zijn aangemeld voor reguliere toelating en interessant zijn voor de glastuinbouw:

Middelnaam Actieve stof Doel/werking middel Toepassingsgebied
Flipper Vetzuren, kaliumzouten Insecticide Alle gewassen
Afepasa Greenhouse Sulphur Pijpzwavel n.v.t. n.v.t.
Optimus Componenten van ertherische olien Ter bestrijding van schimmels op planten Land- en Tuinbouw
InseClear Verzeepte koolzaadolie Afweermiddel insecten/insecticide Tuinbouw
Tercol Blaaswier, knoflook e.a. Groeistimulator Land- en Tuinbouw
Nemater Blaaswier, knoflook e.a. Groeistimulator Land-en Tuinbouw
Herfosec Blaaswier, knoflook e.a. Groeistimulator Land- en Tuinbouw
Ehtanox Kooldioxide Rodenticide, insecticide Ongediertebestrijding
Insect-Off Kaliumzouten van organische vetzuren Insecticide Sierteelt, groenteteelt, fruitteelt, kruiden en kleinfruit
Magere melk en producten daarvan Melk Voorkomen verspreiding van virussen tussen planten Toegepast d.m.v. behandeling waarbij planten, plant- en snijmateriaal. dan wel handen worden ondergedompeld