De Zweedse overheid heeft onlangs aan de Zuid-Zweedse veenderij Hörle Torv AB van Horticoop een nieuwe vergunning gegeven voor het verantwoord winnen van veen. De vergunning geldt tot eind 2030. Daarmee zijn klanten van Horticoop ook de komende 15 jaar verzekerd van kwalitatief hoogwaardig substraat.

Het Zweedse veenmosveen van Hörle Torv is een zeer belangrijke grondstof in veel substraten van Horticoop voor de boomkwekerij, potplantenteelt en vermeerdering. Het heeft unieke eigenschappen. Het bestaat geheel uit sphagnum (veenmos). Hierdoor neemt het substraat waarin het is verwerkt, zeer gemakkelijk water op. Dit is van groot belang voor de herbevochtiging van de pot, vooral als men droog wil telen. Tevens zorgt de sphagnumstructuur ervoor dat het water gelijkmatig door de pot wordt verdeeld.

Geen wortelrot
Door de speciale sphagnumcellen in het veenmosveen blijft er ook onder natte omstandigheden voldoende lucht in het substraat aanwezig. Door het gebruik van Zweeds veenmosveen ziet men onder in de pot ook geen verslemping, zodat de kans op wortelrot aanzienlijk vermindert.

Horticoop kocht de veenderij Hörle Torv AB aan in 2008, om de aanvoer en kwaliteit van grondstoffen voor haar substraatfabrieken te waarborgen. De nieuwe vergunning loopt af op 31 december 2030. Dit geeft Horticoop voldoende tijd en ruimte om de veenderij zo goed mogelijk te benuttenen en in de tussentijd te blijven zoeken naar alternatieve grondstoffen voor substraat.