Recent zijn er weer wijzigingen gekomen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen. Hieronder zetten we de belangrijkste besluiten van het Ctgb voor u op een rij. De wijzigingen gaan in nadat ze zijn gepubliceerd in de Staatscourant.

Viva (15638 N)
Viva is een nieuwe groeiregulator op basis van 6-benzyladenine. Het is toegelaten potplanten, snijbloemen en Phalaenopsis. Het verbetert de houdbaarheid bij potplanten en verlengt het vaasleven van snijbloemen.

Mainspring (15651 N)
Mainspring is een nieuw insectenbestrijdingsmiddel. Het heeft een toelating gekregen voor het bestrijden van insecten in de bedekte, niet-grondgebonden teelt van potplanten, snijbloemen en boomkwekerijgewassen. De werkzame stof cyantraniliprole is getoetst op rupsen, wittevlieg en trips.

Closer (15631 N)
Het insecticide Closer heeft een toelating gekregen voor het bestrijden van zuigende insecten in de bedekte teelt van vruchtgroenten van Cucurbitaceae met eetbare (komkommer, augurk en courgette) en niet-eetbare schil (pompoenachtige en (water)meloen), de vruchtgroenten van Solanaceae (aubergine, tomaat en paprika) en in bloemisterijgewassen. Closer bevat de nieuwe werkzame stof sulfoxaflor.

Teppeki (12757 N)
Het middel Teppeki was al toegelaten in de bloemisterij, maar krijgt nu ook een toelating in de bedekte teelt van paprika tegen bladluis.

Verimark
Vanwege het tomato chlorosis virus (ToCV) in de (belichte) tomatenteelt heeft Verimark een tijdelijke vrijstelling gekregen voor het bestrijden van wittevlieg. De werkzame stof van dit middel is cyantraniliprole.

De vrijstelling is met ingang van 27 juli 2018 in werking getreden (de dag na de dagtekening in de Staatscourant). Hij vervalt na 120 dagen, op 23 november 2018. De vrijstelling is tot stand gekomen door een samenwerking van o.a. team Plantgezondheid van LTO Glaskracht Nederland, NVWA, landelijke commissie tomaat, Plantum, Groenten en Fruit Huis en specialisten. Verimark is voor deze vrijstelling alleen verkrijgbaar via het systeem van gecontroleerde distributie (CDG).

Ook de komende tijd zullen veel etiketten van gewasbeschermingsmiddelen aangepast worden. Lees daarom voor gebruik altijd goed het etiket op de verpakking om te kijken of er wijzingen zijn voor de toepassing zoals u die gewend was.  

Voor vragen over het gebruik van middelen en wijzigingen in de toelating kunt u altijd terecht bij de Gewasbeschermingsspecialisten van Horticoop Advies. Stuur een mail naar advies@horticoop.nl.