Insperience day

0

Dagen
0

Uren
0

Minuten
0

Seconden
Het laden van de prijzen duurde langer dan normaal. Ververs de pagina om opnieuw de prijzen op te halen.

Opgebruiktermijn en vervallen middelen

Elk gewasbeschermingsmiddel heeft een wettelijk gebruiksvoorschrift, hierin staat o.a. waar het middel tegen werkt, in welk gewas het is toegelaten, hoe het moet worden toegepast en met welke dosering.

De hierboven genoemde punten kunnen, door nieuwe inzichten, in de loop van de tijd veranderen. Zo’n verandering of wijziging wordt op het etiket aangeven met een nieuw W-nummer.

Deze W-nummers zijn ook terug te vinden op de site van de Ctgb. Hier wordt per W-nummer ook de start- en de einddatum vermeld. Deze twee data geven aan wanneer het middel  ingaat en wanneer het middel niet meer mag worden toegepast.

Vaak wordt per W-nummer ook een opgebruik- en aflevertermijn vastgesteld. Hiermee wordt aangegeven tot wanneer een middel (met dat W-nummer) nog gekocht mag worden en tot wanneer het nog mag worden gebruikt. Als er een nieuwe W-nummer is, mogen verschillende W-nummers tegelijkertijd worden gebruikt, zolang de opgebruiktermijn nog niet is verlopen.

Ook kan het gebeuren dat een toelating van een middel niet meer wordt verlengd, het middel zal dan van de markt verdwijnen. Zo’n middel krijgt dan ook een opgebruik- en aflevertermijn, dit werkt hetzelfde als het opgebruik- en aflevertermijn van de W-nummers.

Als kweker bent u zelf verantwoordelijk voor het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen. Uiteraard kan Horticoop Advies u van dienst zijn en informeren over wijzigingen en eventueel vervallen middelen.

Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met Horticoop Advies door een mail te sturen naar advies@horticoop.nl.