Nieuwsbericht

Lensli zet volop in op duurzame substraten

Profielfoto van David Brand
12 maart 2022 | 2 minuten lezen

Horticoop heeft verschillende bedrijven in haar portfolio. Eén van deze bedrijven, substraatproducent Lensli, streeft ernaar om koploper te zijn op het gebied van duurzaamheid. Van het eigen kantoor tot het eindproduct bij klanten; Lensli verkleint haar milieu-impact in de hele keten!

Lensli ontwikkelt en produceert al meer dan 115 jaar kwalitatief hoogwaardige substraten voor de professionele tuinbouw in binnen- en buitenland. Lensli heeft duurzaamheid in de kern van haar bedrijfsvoering zitten en doet als gevolg daarvan regelmatig onderzoek naar nieuwe, alternatieve grondstoffen. Uitgangspunten hierbij zijn circulariteit en een lage footprint. Lensli is er inmiddels in geslaagd om in veel van haar substraten het veen volledig te vervangen door alternatieve, duurzame grondstoffen.

CLASSIFICATIES & CERTIFICERINGEN
Duurzaamheidsclassificatie
Duurzaamheid en bewust telen zijn steeds belangrijkere thema’s binnen de tuinbouwsector. Niet alleen voor kwekers zelf, maar ook voor de eindgebruiker. Om telers in deze transitie te ondersteunen geeft Lensli haar substraten een classificering in duurzaamheid mee. Met deze duurzaamheidsclassificering krijgen klanten inzicht in de duurzaamheid en circulariteit van een substraat en kunnen zij bewuste keuzes maken én aan hún klanten communiceren.

RHP-gecertificeerd
Alle producten van Lensli zijn RHP-gecertificeerd; van substraten en afdekmaterialen tot aan boomschors en rijstkaf. RHP-gecertificeerde grondstoffen en substraten dienen te voldoen aan strenge eisen voor plantveiligheid. Dit biedt de grootste mogelijke zekerheid dat de grondstoffen en substraten veilig kunnen worden toegepast, zonder enig risico voor de teelt.

FOOTPRINT VERLAGENDE INITIATIEVEN
Footprint inzichtelijk
Voor ieder product dat Lensli maakt, berekent het bedrijf de milieu-impact. Hierdoor krijgt Lensli inzicht in haar footprint en kan het duurzame verbeteringen doorvoeren. Ook Lensli’s klanten zijn gebaat bij deze informatie. Immers; hoe lager de footprint van hun leveranciers in de keten, hoe lager hun eigen footprint!

Geheel zelfvoorzienend op groene stroom
Op het dak van de Lensli-fabriek in Katwijk (NB) liggen maar liefst 3.156 zonnepanelen. Deze zijn goed voor een jaarlijks opgewekt vermogen van 984.909 kWh en een jaarlijkse CO2 besparing van 571.247 kg. Dankzij de zonnepanelen is de fabriek geheel zelfvoorzienend op het gebied van groene stroom.

Digitale vrachtbonnen vervangen papier
Een van de initiatieven om de footprint te verlagen is de invoering van digitale vrachtbonnen (eCMR). Hier is Lensli in 2021 mee begonnen. Niet alleen bespaart Lensli hiermee papier en inkt – wat de footprint verlaagt – ook optimaliseert het hiermee haar logistieke processen.

Lensli-emmers van PCR
Inmiddels hebben de plastic testzakken voor substraat van Lensli plaatst gemaakt voor emmers gemaakt van PCR-plastic. PCR staat voor Post-Consumer Recycled, wat betekent dat de emmers worden gemaakt van het alledaagse, weggegooid plastic. Dit kan zowel huiselijk als industrieel plastic zijn.

SAMENWERKINGEN
Samenwerking voor herwinbare substraatstoffen en circulaire grondstoffen
Lensli weet: door samenwerking kom je verder. Een van die samenwerkingen is met familiebedrijf Den Ouden Groep. Het doel? De productie van herwinbare substraatstoffen intensiveren en het gebruik van circulaire grondstoffen in substraatmengsels stimuleren. De gezamenlijke expertise zorgt voor een synergetisch effect, wat telers helpt om hun focus te verleggen naar duurzaamheid, kwaliteit, opbrengst én weerbaar telen.

Ketenpartner in het Horti Footprint Chain Program
Lensli is actief deelnemer in het Horti Footprint Chain Program. Dit programma heeft het doel om voor iedere partij in de keten inzichtelijk te maken wat de milieu-impact is, en vervolgens deze footprint individueel te verkleinen. Door binnen elk onderdeel van de keten naar een lagere CO2-uitstoot toe te werken, wordt uiteindelijk toegewerkt naar een gezamenlijk klimaatneutraal product.

Meer over Lensli en haar ambities op duurzaamheidsgebied leest u op www.lensli.com.