Nieuwsbericht

Bericht van onze CEO: een jaar vol verandering

Profielfoto van David Brand
21 december 2021 | 1 minuut lezen

Beste leden,

Terugkijkend op 2021 schiet me direct het woord ‘verandering’ te binnen. Allereerst natuurlijk als gevolg van het virus dat de wereld in zijn greep bleef houden en voor verstoringen zorgde in menig land, bedrijf en gezin. Maar, ook bij Horticoop voerde verandering de boventoon. Na enkele jaren in de luwte te hebben geopereerd, presenteerden we dit jaar ons strategisch plan. Een plan waarin we aankondigden niet langer als inkoopcoöperatie actief te zijn, maar onze pijlen te richten op investeringen in bedrijven die bijdragen aan de tuinbouwsector. Op 1 december trapten we feestelijk af. En, hoewel de aftrap niet fysiek kon plaatsvinden, werden we door vele leden aangemoedigd tijdens de lancering en in de periode daarna. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik met een meer dan goed gevoel terugkijk op deze grote verandering binnen Horticoop!

Maar, niet alleen Horticoop boekte het afgelopen jaar succes. Ook de bedrijven die onder Horticoop vallen, lieten mooie resultaten zien. Zo sloot Lensli het jaar ruim boven budget af, zette het een goede stap in de Zacht Fruit Sector en ontwikkelde het een duurzaamheidsstrategie. Ook Horticoop Technical Services blikt terug op een jaar vol verandering. Deze verandering zat met name in de bedrijfscultuur, waarbij medewerkers werden geholpen in de transitie van omzetgeoriënteerd werken, naar winstgeoriënteerd handelen. En dan Smartcoat. Ook daar werd niet stilgezeten sinds Horticoop eind vorig jaar de laatste aandelen in handen kreeg. Smartcoat liet dit jaar een sterke groei zien ten opzichte van het jaar ervoor. Een mooi resultaat, zeker gezien de uitdagingen op de grondstoffenmarkt. Daarnaast legde Smartcoat dit jaar de basis voor een nieuwe marktbenadering, die begin 2022 gedeeld zal worden. Ook onze buitenlandse deelnemingen hebben het overwegend  zeer goed gedaan door mee te bewegen met de veranderende behoefte in de markt en sterk in te spelen op ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld LED verlichting. Kortom; een mooi resultaat voor zowel Horticoop, als de Horticoop-bedrijven. Daar mogen we trots op zijn!

Als ik vooruitblik naar 2022, dan staat daarin het woord ‘bouwen’ centraal. Bouwen aan het nieuwe Horticoop. Bouwen aan ons investeringsportfolio. En bouwen aan de relatie met u, de leden. Ik kijk er enorm naar uit om gezamenlijk invulling te geven aan onze win-wincoöperatie!

Rest het mij u heel fijne feestdagen en een gezond, innovatief en succesvol nieuw jaar te wensen.

Steven van Nieuwenhuijzen
CEO Horticoop